Het Orkest

Nieuwe naam
Esmeralda heeft na bijna 55 jaar besloten haar naam te veranderen in ‘Haarlems Accordeonorkest’. Het orkest heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en vindt dat de oude naam niet meer past bij de moderne en professionelere uitstraling en identiteit van het orkest. Met de nieuwe naam willen we ook de duidelijke link met Haarlem benadrukken, waar de oorsprong van het orkest ligt.

Dirigent Evert van Amsterdam: “Het accordeonorkest is al jaren een begrip in de Nederlandse accordeonwereld. Het orkest onderscheidt zich door het programmeren van een grote verscheidenheid aan muziekstijlen. Ik kijk met plezier terug op de afgelopen jaren. De nieuwe naam ‘Haarlems Accordeonorkest’ past beter bij de uitstraling van het huidige orkest.”

Historie
In mei 2013 ging het orkest op concours naar Innsbruck. Hier werden de werken Sinfonietta Dramatica en Balkan Impressionen ten gehore gebracht. Er werd een totaal van 33.3 punten behaald in de Hochstufe.

In maart 2012 werd in de Haarlemse Philharmonie de cd 'Promenade' gepresenteerd.

Op 5 november 2011 trad Esmeralda tweemaal op tijdens het REL-festival in Lelystad. Daar werd ook de publieksprijs gewonnen, waardoor zij ook het avondconcert mochten openen.

Het orkest bestaat op dit moment uit 30 leden: 26 accordeonisten, 1 bassist, een pianist, keyboard-speler en een slagwerker. De sedert enkele jaren bestaande relatie met het Muziekschool Zuid-Kennemerland heeft voor nieuwe impulsen gezorgd, waardoor het een groot en bijzonder orkest is geworden.

Het huidige repertoire van het orkest omvat een grote diversiteit aan muziekstijlen. Naast werken in het klassieke genre (zoals Concerto Barocco van G. Mohr, Prealudium, Fuga van M. Seiber, Accordeonconcert van H. Herman), word ook composities gespeeld vanuit de volks- en swingmuziek (Slavonska Rhapsodia van A. Götz, Suite van R. Bruci, Zigeunerweise van P. de Sarasate, Music of Resurrection van W. Kahl). Daarnaast omvat het repertoire van het orkest ook werken uit de film-, musical- en popmuziek (Music van J. Miles, Pirates of the Caribbean).

Esmeralda heeft de afgelopen 10 jaar succesvol met verschillende koren en orkesten samengespeeld, zo waren er concerten met het koor New Spirit, het Promenade Orkest, het Clarinet Choir en Swingkoor Stardust. Verdere muzikale hoogtepunten van de laatste jaren waren de presentatie van de eerste CD in 2003, de uitwisseling met het Osnabrücker Accordeonorkest in 2004, het Nationaal Concours 2005 te Goor (waarbij promotie naar de eredivisie en de NOVAM wisselbeker behaald werden) en deelname aan het Internationaal Muziekfestival te Innsbruck in 2007.

In 2008 werd opgetreden tijdens het Muziekfestival op de Grote Markt in Haarlem. Tevens werd er wederom succesvol deelgenomen aan het orkestenconcours van de NOVAM in Hengelo. Op 25 januari 2009 vond de viering plaats van het 50-jarig jubileum van het orkest in een uitverkochte zaal in de Philharmonie te Haarlem. Tijdens dit concert werd oprichter Hans van den Bogaard benoemd tot ere-lid van Esmeralda; hiermee beëindigde hij zijn spelende carrière bij Esmeralda.