Terug naar alle verslagen

Theeconcert Heemstede

16 april 2023 | Joke

Op zondag 16 april waren wij te gast tijdens het theeconcert in de Wilhelminakerk te Heemstede. Wij werden hartelijk ontvangen. Het publiek stroomde toe en dat is geweldig voor een muzikant.

Omdat alles tot de puntjes was geregeld kon (de) Intercity (van Adolf Gotz) op tijd vertrekken. Dit muziekstuk is speciaal voor accordeonorkest geschreven.

Ook het 2e muziekstuk is gecomponeerd speciaal voor accordeonorkest. Cubano, door Wolfgang Russ-Plötz.

De Westside Story behoeft geen uitleg, Leonard Bernstein en gearrangeerd door Heinz Ehma Fugman. Dit is toch wel een ode aan aan klassieker Het verhaal speelt zich af in het New York van de late jaren vijftig. De buurt is het slachtoffer van de vernieuwing. De winkel van de bejaarde Valentina houdt dapper stand. De wijk gaat gebukt onder de strijd tussen twee jeugdbendes. De Puerto Ricaanse Sharks vechten voor een plek in de maatschappij en staan lijnrecht tegenover de Jets. Oud-Jetslid Tony is net vrijgelaten uit de bak en wil een rustige nieuwe start maken. Dan gebeurt het onvermijdelijke: tijdens een schoolfeest wordt hij stapelverliefd op de Puerto Ricaanse Maria.

Passacaglia & Fuga van J.S. Bach en gearrangeerd door Leo van Lierop. Aan de reacties uit het publiek te merken dat deze mooi gespeelde muziek gewaardeerd werd. Het is een orgelstuk van Johann Sebastian Bach. Vermoedelijk gecomponeerd in het begin van Bachs carrière. Het is een van zijn belangrijkste en bekendste werken. De variaties van de passacaglia zijn zo ingenieus met elkaar verweven dat men zich altijd blijft verbazen.

Adiós Nonino. Iedereen herinnert zich nog wel die traan bij het huwelijk van toen nog Prins Willem Alexander en Maxima nu ruim 21 jaar geleden. Carel Kraayenhof speelde op de bandoneon. Dat dit stuk ook heel mooi kan worden gespeeld door een accordeonorkest werd vandaag bewezen. Soliste Issa Hanou speelde dit prachtige muziekstuk, gearrangeerd door An Raskin, die verbonden is als hoofdvakdocente accordeon aan het Koninklijk conservatorium van Den Haag. Issa studeert op 9 juni af aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

De Notenkraker-suite van Pjotr Tsjaikovski vertelt het verhaal van het meisje Clara. Op kerstavond ontvangt zij een betoverende notenkrakerpop. In haar droom komt deze pop tot leven en verandert in een prins. Clara en de prins worden al snel verliefd op elkaar. Deel 1, ouverture en deel 3 de bloemenwals stonden vandaag op het programma.

Als laatste speelden wij Puszta. Voor dit werk schreef Jan Van der Roost volksdansen in de geest van de Slavische volksmuziek. Het karakter en de klank zijn vergelijkbaar met de Hongaarse en Slavische dansen van Brahms en Dvorák, en met de Hongaarse rapsodieën van Liszt. De melodieën zijn echter nieuw gecomponeerd en dus geen arrangementen van bestaande dansen.

Na afloop werd nog even gezellig nagepraat over een zeer geslaagd concert met thee en heerlijk zelf gemaakt gebak door de vrijwilligers.