Jubileumconcert Esmeralda zondag 25 januari 2009

In de loop der jaren hebben we met Esmeralda al heel wat bijzondere optredens gegeven: zo traden we op in Osnabrück, deden we mee aan een internationaal accordeonconcours in Innsbruck en speelden we op de Grote Markt in Haarlem. Toch was het concert dat we op zondag 25 januari 2009 in de Kleine Zaal van de Philharmonie in Haarlem gaven extra bijzonder. We vierden namelijk ons 50-jarig bestaan -voor een uitverkochte zaal!

We openden met de 'Suite voor accordeonorkest', van R. Bruci - een stuk dat we in december 2008 al hadden gespeeld op het nationaal NOVAM-concours voor accordeonorkesten. We vervolgden met 'Werziade' van F. Dobler en 'Misterioza Venezia' van G.P. Reverberi. Als laatste stuk van de eerste helft speelden we 'Zigeunerweisen' (gecomponeerd door P. de Sarasate) - een extra bijzonder stuk vanwege de vioolsolo van Jeanine van Amsterdam.

Daarna trad als speciale gast het jazzaccordeontrio 'Andre Vrolijk' op, en bracht onder andere een eigen arrangement van Adios Nonino van Astor Piazzolla ten gehore.

Na de pauze speelden Air and Tune en de Kennemer Accordeon Groep - de twee accordeonorkesten van Muziekcentrum Zuid-Kennemerland, eveneens onder leiding van Evert van Amsterdam - gezamenlijk drie stukken. Vervolgens was er nog een optreden van de Kennemer Accordeon Groep.

Na een toespraak door de Haarlemse wethouder van cultuur werd Hans van den Bogaard naar voren geroepen - onze bassist die bij de oprichting van Esmeralda betrokken is geweest en dus vijftig jaar in het orkest heeft meegespeeld. Hij vond het jubileumconcert een mooi moment om te stoppen, maar we konden hem natuurlijk niet laten gaan zonder hem tot erelid van Esmeralda te benoemen!

Tot slot speelde Esmeralda weer drie stukken. We begonnen met Concerto Barocco van G. Mohr, met als solist op accordeon Ron Paeper. Het tweede stuk was wederom een werk van F. Dobler: Divertimento, dat we tijdens het internationaal accordeonconcours in Innsbruck in 2007 al ten gehore hadden gebracht. We sloten af met een bewerking voor accordeonorkest van de filmmuziek van Pirates of de Caribbean (arrangement K. Badelt).

Na een toegift, waarbij we het tweede deel van 'Zigeunerweisen' herhaalden, was het tijd voor de borrel. We keken terug op een geslaagd jubileumconcert en wisten toen nog niet eens dat we minder dan vijf maanden later weer in de Philharmonie zouden optreden - in de Grote Zaal maar liefst....