ZOMIPO Tweede paasdag 2014 – 22 april 2014

Programma Zondagmiddagpodium Zwanenburg op 21 april (2e Paasdag) in ‘De Olm’ in Zwanenburg.

Chaconne – H. J. Wedig

Chaconne is een oude dans vorm uit de Baroktijd, de basmelodie is rustig en gelijkblijvend (basso ostinato), in de melodie worden steeds nieuwe variaties toegevoegd. Het is een vier-delig werk, waarbij de delen in elkaar over gaan. De compositie begint met een korte inleiding, gevolgd door een variatie. De tweede variatie betreft een rustige wals, met daarna variatie 3 in 6/8 maat, het betreft een uitdrukkingsvolle Pastorale, gebaseerd op landelijke herdersliederen. De compositie besluit met een temperamentvolle 4e variatie, in een snelle 4-tels maat, met veel contrasten.

Boardwalk - Ad Wammes

Dit werk bestaat uit drie delen:1. Merry go round, 2. Seriswheel, 3. Looping. De componist paart in de snelle delen (deel 1 en 3) minimal music trekken aan pezende pop-bassen, later ook vermengd met tuimelende volksmuziek elementen. Het meditatieve tweede deel gaat na een polyfoon begin over in een impressionistisch klankveld.

Brandenburgs concert nr. 3 – J.S. Bach arr. Quakernack

De bruisende en levendige Brandenburgse concerten zijn concerti grossi en niet geschreven voor één solo instrument. Bach bouwt met dit werk voort op het werk van Italiaanse barokcomponisten, vooral Antonio Vivaldi, met als grondvorm drie delen: snel – langzaam – snel. In dit Brandenburgs concert is er een evenwicht tussen diverse soli en orkestpartijen. Bij het concert nr. 3 ontbreekt een langzaam middendeel, er zijn slechts twee lange akkoorden. Het eerste deel van het concert gebruikte Bach later als sinfonia voor een cantate (BWV 174).

Tango Fugitativo en Milonga Feliz – G. Daanen

De Nederlandse componist Gerie Daanen schreef meerdere werken voor accordeonorkest. Hij componeerde verschillende tango’s en milonga’s. Milonga is een voorloper van de tango, met een meer uitgebreide harmonie, deze wordt veel door Tango orkesten gespeeld.

Lord of the Rings – Howard Shore arr. W. Pfeffer

Howard Shore schreef de muziek voor de verfilming van de Lord of the Rings van Tolkien. De film gaat over de reis van de Hobbits en anderen om de ring van het kwaad te vernietigen in de Doemberg. De muziek die u hoort is uit de eerste film “the Fellowship of the Ring”. De melodieën komen o.a. uit de volgende scènes: Bag End (woonplaats van Frodo), The old Forest (het oude woud), A knife in de dark (de aanval op Frodo door de Zwarte Ruiters). Het arrangement van W. Pfeffer is uit 2009.

PAUZE

Sinfonietta Dramatica – D. Divajokovic

De componist was een getalenteerde student van Rudolf Brucci, leraar aan de kunstacademie van Novi Sad. Geboren in 1953 heeft de componist de laatste oorlog in de Balkan meegemaakt. Dit werk is een muzikale weergave van de indrukken en persoonlijke belevenissen van deze oorlog. In de compositie kunnen we de stilte voor de naderende oorlog horen, het losbarsten van de oorlog en het aanschouwen van het slagveld.

Dance macabre – Camille Saint-Saëns

De Dance macabre ( dodendans) is een symfonisch gedicht, het werk ging op 24 januari 1875 in première. Het muziekstuk is gebaseerd op gedicht van Henri Cazalis (1840-1909). De compositie opent met twaalf middernachtelijke klokslagen. De opmaat door de bassen, introduceert de Dood die de gestorvenen uit hun graven wekt. De dood wordt weergegeven in de melodie met een verminderde kwint, ook wel het “duivelsinterval” genoemd. Via een thematische opbouw bereikt de compositie uiteindelijk zijn hoogtepunt: in de verbeelding komen meer en meer doden uit hun graven en beginnen met elkaar te dansen. De arme man danst met de rijke vrouw, de dood kent geen verschillen. Steeds voller en heftiger klinkt de melodie, alsof de skeletten door de wind worden opgejaagd, in het besef dat ze voor zonsopkomst teruggekeerd moeten zijn in hun graven. Wanneer op het einde uiteindelijk de haan kraait, gespeeld in de eerste stem, is de dans abrupt voorbij en horen we de grafstenen weer dichtvallen. De dood blijft als laatste achter, zittend op een grafzerk, en speelt zijn afscheidsmelodie.

Transylvania - Helmut Quakernack

Transylvania is de geboortegrond van de beroemde graaf Dracula. De compositie is een Suite in vier delen: Vranje, Aj de Jano, Biserka, Transylvania Joc. Deel 1 is een dans in 9/8 maat, vernoemd naar een stad in Servië, die zeer temperamentvol, ritmisch en vurige gespeeld moet worden. Deel 2 is een Macedonisch Volkslied, deel 3 vervolgt met een statige Servische dans. Deel 4 is een traditionele Roemeens lied, met een zeer virtuoos slot.